maanantai 26. toukokuuta 2014

Kuulumisia ekan viikon jälkeen

Reilu viikko takana ja arkeen päästy kiinni alun sopeutumisvaikeuksien jälkeen. Päivät täällä menee tosi nopeesti ja elo on lepposaa. Tanskalaiset lähti, joten vaihdoin huonetta. Nyt olen kahden englantilaisen ja yhden kanadalaisen kanssa samassa huoneessa. Vapaa-aikani vietän heidän kanssaan. Useimpina päivinä olemme menneet paikalliselle rannalle.

Tiistaina aloitin Bunjun orpokodissa. Oon siellä ma-pe aamupäivät seuraavat neljä viikkoa. Orpokodissa on n. 30 lasta, joista osalla vanhemmat ovat jo kuolleet ja osalla vanhemmat ei pysty huolehtimaan lapsistaan. Art in Tanzania aloitti orpokodin sponsoroimisen kaksi vuotta sitten ja itse orpokoti on perustettu n. 5 vuotta sitten. Ruoka tulee lahjoituksina paikallisilta, mutta suurin osa ruuasta on riisiä. Vihanneksia lapset saavat noin kaksi kertaa viikossa. Orpokodin lapset jättävät kun ovat käyneet koulun eli noin 20-22-vuotiaina. Koulunkäynti maksaa n. 2000 shillinkiä per päivä. Yksi Art in Tanzanian entisistä työntekijöistä on maksanut koulunkäynnin vanhemmille lapsille.

Orpokodissa nuorimpia lapsia (3-12v) lapsia opettaa 22-vuotias Eric. Hän työskentelee vapaaehtoisena. Ihan uskomattoman hienoo, koska Eric voisi olla töissä jossain muuallakin, tai opiskelemassa itsekin. :)

Eric
Käyn Bunjussa huonekaverini Kathleenin kanssa. Tälle viikolle olemme tehneet opetussuunnitelman, jonka toteuttamisessa Eric auttaa meitä. Opetus on haastavaa, koska tilat ovat pienet, lapsia on paljon ja ikähaarukka on suuri. Lisäksi lapsilla ei ole kunnon kouluvälineitä. Olin järkyttynyt kun menin orpokotiin tiistaina ensimmäisen kerran, koska kaikilla lapsilla ei ollut tunnilla edes kyniä. Olen niin iloinen, että otin mukaani kyniä, kumeja ja terottimia, jotka Laura (KIITOS!!! :)) lahjotti. On niin tärkeetä saada nämä ihanat lapset oppimaan englantia. Vanhimmat lapsista osaavat vain muutaman sanan ja nuorimmat eivät sitäkään.




Viime viikolla veimme myös erään orpokodin lapsista lääkäriin. Tytön nimi on Mendrada ja hänen äitinsä on töissä orpokodissa. Mendrada on ollut kipeänä jo kuukauden, mutta äiti ei ole voinut viedä häntä lääkäriin, koska hänellä ei ole rahaa. Kun kuulimme asiasta päätimme Kathleenin (huonekaverini, joka käy myös Bunjussa), että maksamme lääkärikäynnin ja lääkkeet (yht. 90 000 shillinkiä eli noin 20e molemmilta). Kumpikaan meistä ei olisi voinut antaa asian olla, koska emme olisi voineet katsoa vierestä kun tyttö kuolee. Ja 20 euroa on aika vähän ihmishengestä... Lääkärissä selvisi, että Mendrada kärsii aliravitsemuksesta, anemiasta ja malariasta. Kuten kuvasta näkyy, hän on todella aliravitun näköinen. Mutta nyt hän sai lääkkeet, joten toivotaan, että hän paranee pian.

Mendrada äitinsä sylissä



Bunjusta palaan takaisin talolle yhteen mennessä syömään lounaan. Iltapäivällä käyn toisessa orpokodissa tai opetan toisten kanssa HIV-projektissa talolla. En tiedä mikä Bunjussa kiehtoo, mutta en tiedä miten voin jättää sen paikan neljän viikon jälkeen. Jotain erityistä niissä lapsissa on, koska samaa en koe Kunduchin orpokodissa. :)

3 kommenttia:

  1. ihana kuulla sinun kuulumisia! :) pikkusenko kaikki siellä on onnessaan, kun saivat noin sydämellisen tytön sinne, hih. mutta pidä huoli myös itsestäs!

    VastaaPoista
  2. Voi että lämmittää sydäntä tuo tytön pelastaminen! :) huippua kuulla että siellä on kaikki hyvin!

    VastaaPoista
  3. Ihana Maria! =) Kyllä niillä nyt on siellä oikee ihminen apuna! Tosi kiva lukee tämän kautta sinun kuulumisia ja kuulla, että siellä on kaikki kunnossa =)

    VastaaPoista